Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Rodger Bacon scholastik Francis Bacon vědec

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Rodger Bacon scholastik Francis Bacon vědec
13.stol, tehdy vrcholí spor o univerzálie. Navrch se dostávají nominalisté (skutečné je pouze jednotlivé, prvotní jsou jednotliviny, obecní je odvozené od jednotlivého) Objevují se myšlenky vědy – musí se něco dokázat, Není možné donekonečna papouškovat stará dogmata.
Rodger Bacon scholastik.
Narodil se 1214 v Ilchestru, Angličan, Františkán,
Napsal díla Větší dílo, Menší dílo, Střední dílo – všechno to poslal papežovi Klementovi, který mu byl nakloněn , ale ten zemřel, než to dostal.
Britský empirismus – hlavní je pro empiriky osobní prožitek.
r. Baken byl fascinován Aristotelem, Avicennou a Averoesem – ale ti všichni byly pohané.
☺ Opřel se do Tomáše Akvinského a Alberta Velikého – protože neuměli řeč, kterou byli psány spisy – jakýkoliv překlad przní text a dochází k chybám, dosavadní překlady je nutné spálit a studovat knihy se znalostí řeči v které byly psány.
☺ Vyčítá Tomáši Akvinskému a Abelárdovi neznalost matematiky, která je základem všech věd.
☺ Špatnou metodu – při řešení filozofických otázek se scholastici odvolávali na příslušnou autoritu (bible, Aristoteles, církevní dogmata) a z toho vyvozovali závěr logickou dedukcí. Bacon se chtěl vrátit zpět k bezprostřední zkušenosti. Bez zkušenosti nelze nic dostatečně vědět.

Na své pokusy spotřeboval celý svůj majetek.
O užitečnosti věd – základní zákony o lomu světla, metodiky, účinky střelného prachu,
Odpor církve a jeho františkánského řádu – pokusy měl zakázány, nesměl nic zapisovat, byl na 10 let v exilu ve Francii.Vrátil se do Británie, ale Papež Kliment zemřel )byl mu nakloněný) a R. Bacon byl uvězněn a zamřel.
R. Bacon ve svých spisech píše, že je věrným synem církve a že ji chce podpořit. Ale jeho součastníci mu nevěřili a nechápali ho. Možná že se tím chtěl jenom pojistit...

Francis Bacon vědec
Filozof a věda – nejnutnější pro rozvoj lidské společnosti, zakládal muzea, reformoval vědy a školství. Vzdělání člověka zakládá na vlastní zkušenosti – období konce 16 – 17 stol. Rozmach Anglie – ekonomický vzrůst – textilní průmysl – výroba luxusního zboží
Byl mor a zamřelo mnoho lidí, neexistovala nezaměstnanost – vzrůst majetku středních vrstev.
Otec Sir Nicholas Bacon – 8 dětí, Francis Bacon narozen 1561 v Londýně , měl dobré rodinné postavení, větší politické, než majetkové. Studoval v Cambridge, ale znechutilo ho to a s bratrem Antonym šel k francouzskému dvoru. Naučil se tam diplomacii. Zemřel mu otec, nezbylo mu moc peněz, musel jít studovat – stal se právníkem Evropského významu! Nejvyšší post ale nezískal, Obžaloval královnina milence a odsoudil k smrti. Po právu, ale královna Alžběta mu neodpustila.
Za Krále Jakuba se stal Lordem Kancléřem (ministr zahraničí) a produkoval filozofické spisy. Snaha o novou klasifikaci věd, navazuje ideově na Rodgera Bacona. Francis Bacon byl obžalován z braní úplatků a dostal pokutu vyšší než jeho majetek. Ale z důvodu chatrného zdraví mu byla ½ odpuštěna. Nachladil se při zkoumání vlivu sněhu na hnití útrob slepice. Zemřel jako baron z Berulana a Vikont ze Saint Albainu 1626.
Aforismy – krátké eseje.
Podle F. Bacona jsou 3 typy lidí a 3 typy poznání:
1) Mravenci – sbírají vše, bez ohledu na obsah – renesanční vědci
2) Pavouk – nasbírá jen to co chce a) z daných věcí. b) z moudrých hlav starců – scholastik
3) Včela – sbírá jen to co je důležité, ví co sbírá – to je on sám.

Omyly poznání – Idol :
1) Idol jeskyně – člověk je v zajetí svých možností, uzavřený, je limitován
2) Idol rodu – omezen rodinou, tradicemi, zvyklostmi, prostředím
3) Idol tržiště – každý člověk během svého života vystupuje v roli, která mu byla dána, (Úkolem na tržišti je koupit co nejlevněji, nebo naopak prodat co nejdrážeji. Trhovec musí prodat co nejdrážeji, přetvařuje se a brání se.
4) Idol divadla – lidé se chovají zvláštně, scéna, úryvky z lidských životů, lidé si celý život na něco hrají, člověk se neustále řídí nějakými pravidly.

Nové Organon – nové dělení věd – z čeho mají vědy vycházet. – snaží se vyjít z tabulek – snaha systematizovat poznatky.
Tabulka:
☺ Přítomnosti – nějaký jev se vyskytuje a je nutné ho popsat a za jakých podmínek se vyskytuje.
☺ Nepřítomnosti – kde se jev nevyskytuje a za jakých okolností
☺ Stupňů – snaží se zachytit vývoj daného problému (v jakém je stupni).

Nová organizace společnosti. Utopie: Nová Atlantida – v čele státu mají stát vědci, vědci nemohou mít vlastní rodinu, musí být bezstarostí. Vědci jednou za několik let vyjedou do zahraničí, objedou země kde se něco stalo a vše potřebné se naučí a pak to aplikují ve svém státě. Hlavním obchodním artiklem je INFORMACE- Vědci nevládnou sami, mají rady s odborníky. Obchod je volný. Mezinárodní právo je nad státním právem.

Byl zakladatelem muzeí, vědeckých sbírek. Věda má pracovat na základě určitých poznatků.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT